Verhalen uit of over Eerbeek

 

Johannes Roeleveld, de Noach van Eerbeek

De heer Johannes Gijsbertus Roeleveld werd geboren te Mijdrecht in 1910. Hij overleed in 1988. Waarschijnlijk in het ziekenhuis te Apeldoorn.

In 1952 kocht de zogenaamde preparateur Roeleveld de Takkebos, een grote villa in de Imbosch, onder Eerbeek. Roeleveld gaf zich uit voor Evangelist en met die activiteit trok hij veel mensen. Hij dacht dat hij een uitverkorene was en propageerde dat dus ook.

Rondom zijn huis had hij een enorme afgraving gemaakt; het zand verkocht hij. En er stond heel groot te lezen bij die zandgaten: JEZUS LEEFT. In het dorp spraken de mensen altijd over hem als Jezus op de bult. Verder had hij talrijke vogelkooitjes hangen langs het fietspad van de Imboschweg. Het was altijd leuk om er te kijken.

Hij verhuurde clandestien vakantiehuisjes die bestonden uit niet meer dan een paar rietmatten. Als de gasten kwamen schrokken ze daar zo van dat ze meteen weer vertrokken. Maar ze hadden de huur al wel van tevoren betaald en kregen die niet terug… Ook fokte hij pekineesjes. Er liepen er soms zoveel dat je ze eerst moest weglokken voordat je verder kon fietsen.

Op 9 april 1982 werd door de politie een inval bij hem gedaan omdat het vermoeden bestond dat hij veel beschermde diersoorten in zijn bezit had. En dat bleek dus ook zo te zijn. Er bevond zich in onderaardse bunkers een gigantische verzameling van wel 200.000 opgezette en geprepareerde dieren. Waaronder dozen vol parkieten, purperreigers enz. Zelfs een ijsbeer, giraffe en krokodil behoorden tot de collectie. Het moet een heel apart gezicht zijn geweest toen het ‘spul’ in open vrachtwagens werd afgevoerd en dat trok natuurlijk veel bekijks in Eerbeek.

Veilinghuis De Zon heeft een gedeelte van Roelevelds verzameling geveild op 2 september 1988. Bij het Nationaal Beeldarchief zijn daar nog opnames van te vinden.
 

                                                                        *********************

Dr. J.A. Verschuyl Stichting

In 2010 kwam de heer Gabriël uit Vorden via een zolderopruiming die hij opkocht in het bezit van een oud theelepeltje dat voldoet aan de volgende omschrijving: een gebouw met een boom erachter als afbeelding op het theelepeltje. Daaronder staat "Dr. J.A. Verschuyl Stichting / Eerbeek." Op de achterzijde van het lepeltje staat S/ A N /90.

"De Vereniging tot bevordering der Gezondheid in de grafische vakken in Nederland" gevestigd in Amsterdam kocht in 1913 bijna 7 ha bosgrond en een ‘zandsteenhuis‘ aan de Doonweg (oorspronkelijk Dodenweg) in Eerbeek. De Dr. J.A. Verschuyl Stichting richtte het huis in als een sanatorium voor de leden van de grafische bond. Aanvankelijk waren het TBC patiënten die er kuurden, later ook mensen die herstellend waren van een ziekte of operatie. In het bos stonden rieten koepeltjes waarin de TBC patiënten lagen.

In 1977 werd het bos met opstallen opgekocht door de familie A. van Zadelhoff. Het voormalige sanatorium werd ingericht als pension voor Turkse werknemers. Een groot deel van het bos is verkocht aan de Gemeente Brummen. De familie Van Zadelhoff heeft het pand in oorspronkelijke staat laten renoveren en het wordt als woonhuis gebruikt.