persberichten

~~
Historisch Café: de 3 A's Centraal


Wanneer:  vrijdag 5 april 2019 van 17:00 tot 19:00


Waar: CODA Café (Museum ingang) Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn


banner

Drie A’s uit het erfgoed centraal tijdens Historisch Café op 5 april in CODA

Het tweede Historisch Café van dit jaar staat in het teken van drie a’s die verbonden zijn met erfgoed: archeologie, Atlas van Apeldoorn en Apeldoorns Gidsen Collectief. Sprekers deze avond zijn Wouter Groenendijk en Masja Parlevliet (archeologie), Bram de Bree (Atlas van Apeldoorn) en Leo van Klaveren (Apeldoorns Gidsen Collectief).

Archeologie

Masja Parlevliet is senior archeoloog en erfgoedadviseur bij de gemeente Apeldoorn. Zij vertelt tijdens dit Café niet alleen over de ontwikkelingen binnen de archeologie maar ook over wat deze ontwikkelingen betekend hebben bij de totstandkoming van de nieuwe tentoonstelling in CODA, Wolven en slakken: ijzerwinning op de Veluwe.

Vorig jaar is op het voorplein van Paleis Het Loo een spectaculaire opgraving gedaan. Uit archeologisch onderzoek bleek dat veel meer resten aanwezig zijn die gerelateerd zijn aan het paleis dan te zien is op historische prenten. Ook zijn bewoningsresten uit de Midden-Bronstijd, grafheuvels uit de Late-Bronstijd en vroegmiddeleeuwse graven met prachtige vondsten aangetroffen. Wouter Groenendijk (Bachelor-student Archeologie) schreef een scriptie over het complete archeologische verhaal van Paleis Het Loo. Oude onderzoeken uit de jaren ’70 en ’80 zijn opnieuw uitgewerkt en nieuwe conclusies zijn getrokken. Verder zijn nieuw ontdekte archeologische elementen in het paleispark omschreven en is gekeken welke archeologische onderzoeken op de Veluwe mogelijk een connectie hebben met het paleis. Deze resultaten zijn verwerkt in een nieuwe archeologische kennis- en beleidskaart. Het onderzoek laat zien dat de archeologische waarden die gerelateerd zijn aan Paleis Het Loo monumentaler zijn dan gedacht; van de tuinen van het paleis tot diep in de bossen van de Veluwe.

Atlas van Apeldoorn

In samenwerking met partners van het erfgoed platform, wijk- of dorpsbewoners en andere betrokkenen zet CODA in Atlas van Apeldoorn jaarlijks één wijk of dorp binnen de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers. Na een jaar geen Atlas staat dit jaar Klarenbeek centraal: in de periode van april tot en met oktober hebben allerlei activiteiten in en rond dit dorp plaats zoals wandelingen, fietstochten, een verhalentafel en een tentoonstelling. Bram de Bree (Klarenbeeks Belang) geeft een korte toelichting op deze editie van de Atlas van Apeldoorn.

Apeldoorns Gidsen Collectief

De Stichting Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC,) bestaat 28 april aanstaande tien jaar. In deze tien jaar hebben de stadsgidsen van het AGC duizenden mensen de schoonheid van de stad laten zien en hen het verhaal verteld van de ontwikkeling van Apeldoorn vanaf het einde van de negentiende eeuw. Deze gidsen verzorgden niet alleen stadsrondleidingen maar ook themarondleidingen in het centrum en de wijken, in Stadspark Berg & Bos, op het terrein van het Apeldoornsche Bosch en in park Het Oude Loo. Ook presentaties van het AGC over de stad trokken vele bezoekers. Leo van Klaveren staat stil bij de afgelopen tien jaar en kijkt ook alvast vooruit.

En verder…..

Na de pauze het alom bekende nieuwsblok waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen en natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Historisch Café in 2019


Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 5 april van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn; de toegang is zoals altijd gratis. Andere data zijn 7 juni, 6 september en 1 november 2019.


Geïnformeerd blijven? Schrijf u dan in voor de Nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed

 

 
 

 

           
 

 

 

 

                                                                                 
                                                       

 

 


 


 


l