Links

Erik Kleverwal verzamelt niet alleen foto's en kaarten van Eerbeek, maar is ook de man achter de facbookpagina "Vrogger in Eerbeek".


***************

CHAPP


U kent mij/ons via de advertenties van MuseumWacht (tegenwoordig VANWAARDE) in uw blaadje. We hebben een cultuurportaal ontwikkeld wat we graag aan u willen laten zien. Het is een hele mooie nieuwe ontwikkeling, waar uw vereniging kosteloos gebruik van kan maken.

We hebben een gratis (!) app ontwikkeld met de naam CHAPP waarin iedereen (van oudheidkundige verenigingen tot aan individuele personen) zelf verhalen, gebouwen, objecten, tradities enz kan toevoegen aan een digitale kaart. En dan niet informatie aanleveren waarna het aan de achterkant op een kaart geplaatst moet worden. Nee, echt letterlijk zelf heel gemakkelijk op de kaart plaatsen. De inspanning hoeft dus niet geleverd te worden door 1 persoon, uw leden kunnen als ze dat willen zelf aan de gang !

Het toevoegen kan heel simpel door op een plek op de kaart uw vinger gedrukt te houden. Dan wordt er direct al op die plek een schildje (CHAPPter) aangemaakt met daarachter foto’s, teksten en eventueel links die u allemaal zelf direct kunt invoeren met uw tablet of smartphone. Uiteraard kunt u vanuit iedere CHAPPter linken naar uw eigen website.

Door dit gratis portaal geheel in appvorm te bouwen bieden we u de mogelijkheid om naast uw eigen website uw publiek nu ook middels een app te bereiken en indien gewenst mee te laten helpen en te vragen om foto’s en informatie te gaan toevoegen die u ook weer kunt gebruiken voor uw eigen website. Door de appvorm bereikt u ook tevens het jongere publiek, nog een groot voordeel.

De naam CHAPP staat voor Cultural Heritage APP, maar het is ook een afkorting/combinatie van chapters en app, het zijn allemaal hoofdstukjes op de kaart.

Om u snel een beeld te geven van hoe de app er uit ziet en hoe hij werkt hebben we een YouTube filmpje van een paar minuten gemaakt wat u kunt openen middels de volgende link:

https://youtu.be/C00qCl4-ofk

Het bijzondere is dus dat de verhalen en foto’s over plekken, gebouwen enz allemaal ingevoerd zijn door mensen die dat gewoon leuk vinden. En daar zit ook heel veel informatie tussen die de plaatselijke oudheidkundige verenigingen nog niet eens wisten. Hun archief wordt daarmee ook aangevuld door mensen die hen anders misschien niet hadden gevonden. Hoe eenvoudig en laagdrempelig het aanmaken van CHAPPters gaat ziet u via de volgende link :

https://youtu.be/dpVAEubjd5c

Waarom dit idee ?

In ieder dorp of stad heb je oudheidkundige kringen of verenigingen, allemaal mensen die oude foto's, verhalen en ordners vol met krantenknipsels verzamelen. Ze nemen zelfs interviews af met oudere plaatsgenoten opdat de verhalen niet verloren gaan. Een prachtig initiatief, zoals je die in elk dorp of in elke stad wel hebt. Echter, en dat is ook overal het probleem, ze hebben geen portaal om hun informatie te laten zien. Soms een website, maar daarna houd het wel op. Budget en tijd zijn vaak het probleem. CHAPP is een gratis portaal en omdat iedereen makkelijk kan invoeren is tijd ook geen probleem meer, die wordt verdeeld onder meerdere mensen.

Er zijn nog geen apps op dit gebied die zo makkelijk werken en ook nog eens gratis zijn.

Omdat de app werkt op smartphones en tablets is alles ook “location based” gemaakt. Dat wil zeggen : zet je je locatie aan dan krijg je automatisch een pop-up als je in de buurt van iets komt. Deze techniek willen we gaan gebruiken zodat mensen bijvoorbeeld een fietstocht van 2 uur kunnen uitzetten langs allemaal interessante locaties. Mensen bepalen trouwens zelf of ze hun locatie aan of uit zetten.

Waarom is deze app zo leuk voor mensen ?

Deze app is zo leuk voor de mensen omdat je directe omgeving geheel tot leven komt. Je komt dingen over je straat, buurt, dorp of stad te weten die je niet eens wist. Plaatsen waar je al 100 keer langs heen bent gelopen maar die door een bepaald verhaal ineens heel bijzonder worden. Heel veel mensen weten bv niet eens waar hun straatnaam vandaan komt, het kan en mag er allemaal in.

En dat maakt het zo leuk want we maken er met zijn allen iets moois van. Van de oudheidkundige vereniging met zijn honderden verhalen tot aan de buurvrouw op de hoek die 1 CHAPPter aanmaakt over iets wat zij toevallig weet. En voor de overige gebruikers is het gewoon leuk om alleen maar te kijken.

Er zijn natuurlijk al websites waarop bijvoorbeeld monumenten staan, maar dat zijn meestal de geijkte en bekende plekken. Die sites veranderen ook niet of nauwelijks en verliezen daardoor snel hun kracht, hoe interessant de informatie ook is. Die bekende monumenten horen ook absoluut in CHAPP thuis maar juist de kleinere dingen, de verhalen achter het beeldje in het plantsoen of wat er in de oorlog bij dat oude kippenschuurtje is gebeurd, die verhalen staan vaak nergens omdat ze simpelweg maar bij een paar mensen bekend zijn. Dat kan dus allemaal in CHAPP en het mooie voor de gebruikers is dat er dagelijks nieuwe verhalen en informatie over gebouwen, objecten enz bij komen, dus het verveelt nooit. Het blijft in beweging.

Je kunt in CHAPP zelfs gebieden aangeven, zodat je bij alle nieuw gemaakte CHAPPters middels een bericht op de hoogte wordt gehouden.

Vanuit CHAPP bieden we ook wereldwijd cultureel nieuws aan waarbij je direct naar de betreffende locatie waar ook ter wereld kunt en de informatie en achtergronden bekijken.

Wat is dan het verschil met alle bestaande erfgoed websites ?

- De bestaande erfgoedsites en erfgoedkaarten zijn bijna allemaal plaatselijk, en het zijn websites, dat is een groot verschil met een app. Een app open je veel eenvoudiger op je telefoon of tablet door enkel het icoon aan te klikken, dan ben je ook meteen ingelogd. Doordat het veelal plaatselijk is zijn het als het ware allemaal kleine eilandjes. Bij CHAPP staat alles op één kaart, waardoor bijvoorbeeld ook toeristen die in uw regio op vakantie zijn hetzelfde portaal kunnen gebruiken en via de CHAPPters op uw website kunnen komen. U verbreed dus uw publiek.

- Een ander groot verschil met bijvoorbeeld de websites met erfgoedkaarten is dat die door de verenigingen betaald moeten worden. Men betaald éénmalig bv 1000 euro om het te maken en vervolgens wordt 1250 euro per jaar gevraagd voor de hosting, support en updates. Dan heeft u een kaart die enkel voor uw plaats te gebruiken is, want andere plaatsen betalen hetzelfde om voor hun plaats hetzelfde te krijgen. Allemaal eilandjes. CHAPP laat alles bij elkaar zien en is gratis.

- We hebben het zo gemaakt dat iedereen heel eenvoudig zelf CHAPPters op een plek kan aanmaken. Gewoon de vinger gedrukt houden op de tablet of smartphone en de CHAPPter wordt al aan gemaakt op die plek. Er is geen enkele app of website die qua gebruik zo laagdrempelig is. Bij andere sites moet je teksten en foto's aanleveren en wordt het er aan de achterzijde door iemand ingevoerd. In CHAPP kan iedereen het heel eenvoudig zelf thuis op de bank en daardoor is het veel laagdrempeliger voor de verenigingen. Ook omdat het gratis is. Die verenigingen hebben immers geen of minimaal budget en draaien op vrijwilligers en met CHAPP is het invoeren dan ook veel beter te behappen. Niet 1 iemand hoeft alles in te voeren, maar iedereen die het leuk vind (en dat zijn er altijd wel een aantal binnen de vereniging) kan gaan invoeren. En dat invoeren kan geheel in eigen tempo. Dat houdt de app juist levendig.

- CHAPP laat daarnaast dus niet alleen uw plaats zien maar heel Nederland, België en de rest van de wereld. Misschien woont u in Apeldoorn, maar komt u uit Groningen. Dan bent u waarschijnlijk ook geïnteresseerd in wat daar wordt aangemaakt. Dat kan met CHAPP want alles staat op dezelfde kaart. Er zijn inmiddels ook al CHAPPters over de hele wereld aangemaakt, van de plaats waar de Titanic gezonken is tot aan de Chinese muur.

- Het is mogelijk van de ene naar de andere CHAPPter te “vliegen” zoals te zien is in het YouTube filmpje. Zo worden hele leuke verbanden tussen verschillende erfgoedlocaties zichtbaar.

- Door het opgeven van gebieden wordt men automatisch op de hoogte gehouden als binnen die gebieden nieuwe CHAPPters worden aangemaakt. Dat kan 1 gebied zijn maar dat kunnen ook meerdere gebieden zijn waar dan ook. Ideaal, want zo hoeft u dat niet zelf bij te houden. U bepaalt zelf de grootte van de cirkels.

Links

De app is sinds kort te downloaden in de Appstore (Android is begin Oktober ook gereed) :

Link naar de Appstore : https://appsto.re/nl/Bfhbdb.i

Op de Facebook pagina van CHAPP kunt u (als u geen Apple hebt) middels een groot aantal screenshots met toelichting ook al een goed beeld krijgen van hoe de app er uit ziet.

Link naar de Facebook pagina : https://www.facebook.com/shareyourchappters/ 

CHAPP heeft geen website, alle informatie staat namelijk in de app.

Tot slot

We hopen van harte dat u dit een mooi initiatief vind. We krijgen tot nu toe alleen maar hele positieve reacties. Uiteraard het kosteloze en de eenvoudige wijze van zelf invoeren zijn het meest interessant.

De voordelen nog even kort op een rijtje :

1) Een kosteloos portaal waar u gebruik van kunt maken naast uw eigen website.

2)  U kunt uw eigen vereniging promoten. Heel eenvoudig door in de CHAPPters die u aanmaakt, bij de omschrijving te vermelden dat u de maker bent en door de link naar uw website in iedere CHAPPter te plaatsen.

3)  U bereikt tevens een wat jonger publiek, het is immers een app.

4)  U bereikt ook publiek (bv toeristen of bezoekers) van buiten uw regio, want alles staat op één kaart.

We zijn uiteraard erg benieuwd naar uw eerste mening en indruk. Verbeterpunten zijn ook van harte welkom ! Ook staan we open voor iedere vorm van samenwerking.

*********************
 

Gelderland

De Nieuwsbrief van april 2016 is uit. Bekijk alle info op:
www.mijnGelderland.nl
MijnGelderland.nl is het startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed in onze provincie. Op de site wordt zoveel mogelijk informatie over alle vormen van erfgoed in Gelderland verzameld. U vindt hier o.a. de verhalen die rondom de uitzendingen van de Geschiedenisbus zijn samengesteld, maar u kunt ook zoeken in de uitgebreide ansichtkaartencollectie "Gelderland in beeld" en in de catalogus van alle Gelderse openbare bibliotheken. Daarnaast bevat MijnGelderland.nl een agenda, nieuwsberichten en talloze links naar archieven, musea, bibliotheken en instellingen voor cultuureducatie.

****

Monument kopen, onderhouden en verbouwen:
http://blog.eyeopen.nl/huis-kopen/monument-kopen-onderhouden-en-verbouwen
Op deze site vindt u informatie voor (aanstaande) eigenaren van monumenten die op het punt staan hun monumentale pand te verbouwen of te renoveren. Voor hen bestaan diverse voordelige regelingen die in het artikel staan beschreven.

****

Erfgoedplatform Apeldoorn heeft een nieuwe website, neem een kijkje op: http://www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/

****

De doctoraalscriptie met als onderwerp de Loenermarkgronden staat op de site van de Groninger universiteit. Wanner u googelt naar “protocol Loenerbosch” komt de URL tevoorschijn: http://www.rug.nl/research/kenniscentrumlandschap/mscripties/masterscriptie_niek_grupstra.pdf

****

www.benwilbrink.nl/genealogie/80lohuizen_beekbergerwoud.htm
Op deze website vindt u de integrale tekst van het in 1980 door De Marke uitgegeven boekje "Het Beekberger Woud, een verloren gegaan oerbos" door de heer H. van Lohuizen.

*****

In de 2e Wereldoorlog heeft Het Huis te Eerbeek dienst gedaan als kinderhuis.
Ruud Jansen was één van de kinderen die daar toen opgevangen is.
Op zijn website www.dewereldvangajus.nl/verhalen/voordat-ik-het-vergeet kunt u lezen hoe het hem in Eerbeek verging, eerst in Caluna Alba aan de Polweg en later in Het Huis te Eerbeek.

*****
www.brummencultuur.nl
Activiteiten op cultureel gebied in de gemeente Brummen.

****

www.dorpbeekbergen.nl en www.dorpsraadbeekbergen.nl, bezienswaardigheden en historie.

****

www.regionaalarchiefzutphen.nl
Alles op het gebied van de geschiedenis van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen.
Voor mensen die genealogisch onderzoek (voorouderonderzoek) doen, is er een speciale startpagina: www.regionaalarchiefzutphen.nl/genealogie. Hier is zowel de mogelijkheid om op naam te zoeken als het relevante nieuws te vinden. Ook andere bronnen zijn via de pagina ‘voorouders’ met één klik te bereiken.

****

27 januari 2011:
Oude waarboeken digitaal beschikbaar
Wie wil weten welke personen het recht hadden om in de periode 1528 tot 1866 gebruik te maken van de Zutphense stadsweiden kan terecht op de website van het Regionaal Archief Zutphen. Vijf waarboeken zijn gedigitaliseerd. Vooralsnog kan een boek alleen doorgebladerd worden op de website www.regionaalarchiefzutphen.nl .
Van 1528 tot 1866 zijn er in Zutphen zogenaamde waarboeken bijgehouden. In deze boeken werd nauwkeurig genoteerd wie er het recht bezat gebruik te maken van Zutphense stadsweiden, De Mars en Helbergen. Mensen met een dergelijk recht, mochten dan twee koeien op de stadsweiden laten grazen.
Wanneer je in Zutphen woonde, kon je een waar kopen. Dit bezit was ondeelbaar, in tegenstelling tot andere onderdelen van de erfenis. Wanneer de koper van een waar overleed, ging het vruchtgebruik in eerste instantie over op zijn vrouw. Pas in de tweede plaats naar de oudste zoon en indien afwezig, de oudste dochter.

Waarrecht
In het waarrecht is de rol van de vrouw gelijk aan die van de man. Dit maakt de bron uniek voor die tijd. De waarboeken kunnen daarom waardevolle aanvullende informatie bieden aan genealogen. Vaak staat er vermeld wanneer een eigenaar overleed, en wie vervolgens in bezit kwam van het waardevolle recht. De waren werden in de boeken per stadswijk genoteerd, aan het einde van de zestiende eeuw waren dit ruim 300 waren verdeeld over acht wijken.
Naast inwoners van Zutphen bezaten ook instellingen zoals bijvoorbeeld het Bornhof, Burgerweeshuis en het Convent van Isendoorn waarrechten. Uiteraard hield het stadsbestuur een aantal waarrechten in eigen beheer, ten bate van burgemeesters, schepenen en scholten. In 1799 kreeg iedere burger het recht om zijn/haar vee op de stadsweiden te laten grazen. Dit recht werd vanaf die tijd niet langer verkocht, maar verpacht.
In de tweede helft van de negentiende eeuw besloot men het waarrecht af te schaffen. Bezitters van waren werden gecompenseerd. Pas in 1954 werd er met de laatste instellingen die een waarrecht bezaten, overeenstemming bereikt over de afkoopsom.

Zutphense waarboeken bij het RAZ
De vijf waarboeken (1528-1866) en twee indexen (1681-1866) zijn in te zien op de website. In de loop van 2011 zal er een naamindex aan de scans van de waarboeken gekoppeld worden.

****

26 januari 2011
Oude markeboeken digitaal beschikbaar
Aan de website van het Regionaal Archief Zutphen, www.regionaalarchiefzutphen.nl , zijn scans van diverse markeboeken uit de zestiende tot en met negentiende eeuw toegevoegd. Wie de boeken doorbladert, komt te weten wat de gang van zaken was binnen een marke. De boeken bevatten onder andere verslagen van vergaderingen en mededelingen over beheer en onderhoud van woeste gronden.
Marken
Gemeenschappelijke gronden - ongecultiveerde gronden - waren belangrijk in de vroegere landbouw. Boeren lieten hun vee niet alleen op privégronden grazen, maar ook op de woeste gronden. Zo konden zij voldoende beesten houden om voldoende mest te kunnen produceren voor de bouwlanden en konden de boeren voldoende plaggen steken.
In de dertiende eeuw werden in Oost-Nederland marken opgericht om deze woeste gronden van een dorp te beheren en te beschermen tegen cultivering. De volle erven sloten zich aaneen en eigenden zich de woeste gronden toe. Anderen werden uitgesloten van het vee weiden en plaggen steken, of kregen beperkte rechten in de markegronden. Voorzitter van de marke was de markerichter. Vaak was deze functie verbonden aan een bepaald erf, in dat geval erfmarkerichter genoemd. Rond Zutphen hebben de markegenootschappen tot aan het begin van de 19e eeuw bestaan.
 
Markeboeken
Hoe de gang van zaken was binnen een marke, is terug te lezen in de markeboeken. In deze boeken zijn verslagen van markevergaderingen opgenomen en worden mededelingen gedaan over het beheer, onderhoud (wegen, hekken, dijken, watergang), controles op ontginning en de behandeling van verzoeken om toe te mogen treden tot de marke. Ook was er de rekening en verantwoording van de schutter, de man die vee dat onrechtmatig gebruik maakte van de markegronden opsloot tot er betaald werd.
Gedigitaliseerde boeken
Van diverse marken rondom Zutphen zijn markeboeken bewaard gebleven. Een deel hiervan is te vinden bij het Gelders Archief. Alle boeken die het RAZ heeft, zijn gedigitaliseerd en aan de website toegevoegd. Het gaat om de boeken van Angeren, Empe, Eschede, Gorssel, Hall/Eerbeek, Leuvenheim, Oeken, Rienderen, Tonden en Voorstonden.

Protestantse gemeente Brummen draagt archief over aan Regionaal Archief Zutphen
De Protestantse Gemeente te Brummen heeft haar archief in april 2010 officieel overgedragen aan het Regionaal Archief Zutphen (RAZ). Het complete archief over de jaren 1672-2007 is nu in beheer bij het RAZ. In totaal is dat 13,5 strekkende meter. Belangstellenden kunnen de stukken uit het archief voortaan inzien in de studiezaal van het RAZ.
Het archief bevat Hervormde kerkelijke stukken vanaf rond 1700, waarvan de oudste uit 1672 een akte is, die herinnert aan de zorg van de diaconie voor de armen in Brummen. Gereformeerde stukken zijn er vanaf 1916, zoals notulen in dat jaar op 25 april van de Vergadering tot Stichting der “Gereformeerde Veereniging te Brummen”.
Behalve notulen, doop-, trouw- en lidmatenregisters, kerkkranten en jaarrekeningen van de kerkrentmeesters en diakenen, bevinden zich in het archief ook oude akten van overdracht van goederen en schenkingen, diaconale stukken, verslagen en publicaties van gebeurtenissen en bijeenkomsten.

In december 2009 zijn de bevolkingsregisters van Brummen digitaal beschikbaar gekomen.
Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) heeft de bevolkingsregisters van Brummen gescand. Hierdoor is de complete bevolking van Brummen tussen 1827 en 1939 digitaal in beeld gebracht. Met een index die meer dan 123.000 verwijzigingen bevat, kan elke inwoner van Brummen uit die periode worden opgespoord. De scans zijn via de website van het RAZ gratis te raadplegen en te printen. De namen van de inwoners van de gemeente zijn toegevoegd aan de voorouderdatabase op de website van het RAZ. VIa deze database kan in alle gedigitaliseerde genealogische bronnen worden gezocht.

****

www.apeldoorn.nl/cultuurhistorie
Geschiedenis - Archeologie - Monumenten - Erfgoedplatform - Cultuurhistorisch beleid - Educatie en toerisme- Publicaties

****

www.coda-apeldoorn.nl
Coda Museum voor geschiedenis en voor moderne en hedendaagse kunst
Coda Archief en Kenniscentrum
Coda Bibliotheek

****

www.gelderserfgoed.nl
Gelders Erfgoed is het consulentschap voor erfgoed, musea en geschiedbeoefening in Gelderland. Gelders Erfgoed is een zelfstandige stichting, waarbij ruim 200 musea, historische verenigingen, monumentenorganisaties en andere cultuurhistorische instellingen zijn aangesloten.

****

www.buurtschapcoldenhove.nl
Met onder andere de historie van Landgoed Coldenhove

****
www.gelderlandinbeeld.nl
Bij Gelderland in Beeld, de gedigitaliseerde beeldcollectie van de Gelderland Bibliotheek, onderdeel van Bibliotheek Arnhem, vindt u ca. 60.000 ansichtkaarten, foto's en gravures met topografische afbeeldingen uit de Provincie Gelderland, waaronder zo'n 4000 afbeeldingen van Gelderse kastelen. De site is in 2006 uitgebreid met bijna 500 historische topografische kaarten en ruim 1400 afdrukken van glasnegatieven uit de '30 er jaren van de vorige eeuw.

****
www.okvvoorst.nl
Website van Oudheidkundige Kring Voorst

****
www.oudheidkundigekring.nl
website van Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal

****
www.collectiegelderland.nl
website met voorwerpen en verhalen van Gelderse musea. In 1999 nam Gelders Erfgoed het initiatief te starten met de website Internet Gelderse Musea (IGEM). Met vijf deelnemende musea en rond de 1.000 voorwerpen groeide IGEM uit tot één van de grootste, provinciale museumwebsites van Nederland, nu met 25 musea en rond de 40.000 voorwerpen uit zeer diverse collecties.

****
www.kb.nl
In 2008 startte de Koninklijke Bibliotheek met het digitaliseren van acht miljoen historische krantenpagina's. Niet alleen nationale, maar ook regionale en zelfs koloniale kranten, vanaf de allereerste krant uit 1618 tot en met kranten uit de 20e eeuw. In 2009 komt de Databank Digitale Dagbladen online en zijn de eerste twee miljoen pagina's voor iedereen beschikbaar. Daarna zullen steeds meer pagina's worden toegevoegd tot de voltooing van het project in 2011.

****
http://elzeluikens.spaces.live.com
weblog-site die als thema heeft: de tijd van koning Lodewijk Napoleon, keizer Napoleon Bonaparte en de Gelderlanders in de jaren 1805-1815.

****
http://genealogie.hcc.nl en www.twitter.com/hccgenealogie
Behalve nieuws over stamboomonderzoek en de beschikbaarheid van gegevens op een veelheid aan websites, biedt deze site ook informatie over computerprogramma's, hoe een onderzoek naar de eigen familie historie te starten en waar men archieven en historische-, geschied- en heemkundige verenigingen kan vinden.

****
http://dorpvandedag.blogspot.com
Iedere dag (behalve op zaterdag) staat een ander dorp in de schijnwerpers aan de hand van een thema per week. Onder het thema "komen en gaan" was op 1 december 2010 Ellecom aan de beurt. Hoenderloo kwam op 23 februari 2011 aan bod bij thema "gelegen in het bos". Op 26 april 2011 werd Eerbeek gepresenteerd in de serie dorpen met een fabriek, er is een link om een radioprogramma van de VPRO van jaren geleden te beluisteren.

****
www.van-courts-tot-koers.com
De geschiedenis van familie Koers die op de Oost-Veluwe en in de Achterhoek woonde. In het fotoalbum een foto van grutterij Koers (rond 1920) in Klarenbeek (tegenwoordig Hengelsport Pelgrim). De maker van de site zou graag meer van deze winkel in vroeger tijden aan de weet komen.

****

Topografische kaarten van 1815 tot heden van Nederland.